0485-540283 / 0681584934

Help, ik ben preventiemedewerker!

En dan ben je ineens de preventiemedewerker van je bedrijf! Van harte gefeliciteerd! Je baas heeft je officieel gevraagd of je – al dan niet vrijwillig – preventiemedewerker wilt worden en je hebt ja gezegd, Op internet leest u van alles over de Arbowet en wat  de wettelijke taken zijn van een preventiemedewerker

Basiscontract en de preventiemedewerker

Het basiscontract en de preventiemedewerker. De Arbowet 2017 zegt dat je als preventie medewerker binnen een bedrijf ook een sterkere rol krijgt toegewezen, maar hoe moet je die invullen en waar moet je rekening mee houden?

Wat zegt de Arbowet preventiemedewerker?

De Arbowet stelt dat elk bedrijf minimaal één preventiemedewerker moet hebben. Een preventiemedewerker heeft in de wetswijziging als taak gekregen om te adviseren aan en samen te werken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners.

Opleiding Preventiemedewerker

Onze opleiding helpt u uw functie uit te voeren. De opleiding is een mix van theorie en praktijk en wordt gegeven door onze ervaren gecertificeerde HVK (Hay Janssen van AAJadvies). U kunt kiezen tussen een eendaagse opleiding of als een tweedaagse opleiding.

Inhoud opleiding preventiemedewerker

  • Basiskennis van de Arbowet en het belang van het basiscontract.
  • Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in de organisatie.
  • Samenwerking tussen de arbodienstverleners, de OR/PVT, preventiemedewerker en de werkgever.
  • Risico-inventarisatie en -evaluatie en plan van aanpak.
  • Toezicht en inspectie.
Het belangrijkste is uw inbreng en vragen over de rol als preventiemedewerker. Het gaat tenslotte gaat het over jullie dagelijkse praktijk. De valkuilen voor een preventiemedewerker die ze meemaken in de praktijk zijn de rode draad in de opleiding. Door de juiste mix van Theorie en praktijk en onderlinge ervaringen ontvangen jullie een schat aan informatie!

Is de preventiemedewerker aansprakelijk?

En dan gebeurt er daadwerkelijk iets – een meldingsplichtig ongeval. u als preventiemedewerker kunt zeggen het management is verantwoordelijk en dus aansprakelijk, dat is correct. Het management zal zeker voor de rechter komen. MAAR, het is mogelijk dat u als preventiemedewerker ook ter verantwoording wordt geroepen, en misschien zelfs aansprakelijk bent. U heeft namelijk wellicht verzuimd levensgevaarlijke situaties niet te melden en daarmee onvoldoende gedaan om het ongeval te voorkomen. Investeer daarom ook in een goede opleiding!
Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Close Panel